Ébresztőóra és jelző figyelmeztetések az Ubuntu Linux rendszeren

A számítógépen rengeteg tevékenységet tudunk elvégezni, ezért aki jobban megtanulja a használatát, képes az egyéb teendőiről elfelejtkezni, miután annyira belemerült valamelyik program használatába. Szerencsére ezzel a programozók is tisztában vannak, ezért egy olyan lehetőséget is kifejlesztettek, amelynek használata mellett a számítógép fog bennünket figyelmeztetni minden számunkra fontos eseményről, teendőről.

1.) Letöltés és telepítés

Telepítsük fel az alarm-clock nevű csomagot Synaptic csomagkezelővel, vagy Terminál-ban a következő parancsok segítségével:

sudo add-apt-repository ppa:joh/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install alarm-clock-applet

2.) Indítás és használat

Indítsuk el az Alkalmazások -> Kellékek -> Alarm Clock menüpontról.

A felső menüsorban válasszuk a Szerkesztés -> Beállítások menüpontot, ahol néhány alapvető beállítást testre szabhatunk. Megadhatjuk, hogy minden rendszerindításkor kicsinyítve induljon a panelen - ikonként - és azt, hogy egyáltalán elinduljon-e automatikusan. Ezen kívül az időformátum megváltoztatására is lehetőségünk van - 24 vagy 12 órás. A Terminal command feliratú résznél megadhatjuk a Terminál programunk indítóparancsát, melynek segítségével programokat futtathatunk le vagy utasításokat végeztethetünk el a jelzett időben.

Ha mindent beállítottunk, nyomjuk meg a Bezárás feliratú gombot és válasszuk a Szerkesztés -> Születésnapok & Sablonok feliratú menüpontot, ahol kedves ismerőseinknek, családtagjainknak a születésnapi dátumát adhatjuk meg. Ezekre a program figyelmeztetni fog bennünket, így senkiről sem felejtkezhetünk meg. A Sablonok fülre kattintva pedig előre beállított jelzési sablonokat adhatunk meg - pl.: bevásárlás.

Most válasszuk a Szerkesztés -> Hozzáadás menüpontot és lehetőségünk van új riasztás megadására, vagy csak egy visszaszámláló elkészítésére is, amely a megadott idő múlva fog jelezni.

Új riasztás megadásakor válasszunk elnevezést és adjuk meg a riasztás időpontját - óra:perc. A Dátum feliratú résznél pedig egy konkrét napra tehetjük a figyelmeztetést, amely csak azon a napon fog jelezni, valamint ütemezhetjük több napra is, amennyiben nem csak egyszeri eseményről van szó. Ezen kívül megadhatjuk, hogy csak a mai napon (Today) legyen aktuális a jelzés, vagy pedig holnap. Kattintsunk a Figyelmeztetés feliratú fülre, és adjuk meg a figyelmeztetés módját. A hanggal való figyelmeztetéskor adjuk meg a lejátszani kívánt hangfájlt valamint a hangerőszabályzástól kezdve a hang áttűnési effektjeit is lehetőségünk van személyre szabni.

A passzív ablak lehetőségnél egy egyszerű figyelmeztetési ablak fog megjelenni az általunk megadott szöveggel.

Egyik kedvenc funkcióm a Parancs futtatása megnevezésű lehetőség, amelynek hatására a megadott jelzésidőben programok és parancsok lefuttatását is végrehajtja automatikusan. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akik TV/FM tuner-kártyával is rendelkeznek, így a kedvenc adásainkról sem maradhatunk le, ha pl.: a TV-néző program lefuttatását adjuk meg az indítóparancs megadásával - xawtv, tvtime stb..

Alapértelmezett akció kiválasztásakor a számítógép működésére vonatkozó utasításokat adhatunk meg - számítógép leállítása, újraindítás stb., itt viszont az általunk történő megerősítés is igénybe vehető, amennyiben a megadott jelzésidőben esetleg valamivel elfoglaltak vagyunk, így egy elhúzódott levélírás közben nem fog rögtön kikapcsolni a számítógép.

2.) Kapcsolódó weboldalak

- http://alarm-clock.pseudoberries.com/

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.